Contact

De signalen van een traumaband

Traumabinding, ook wel bekend als "traumabonding" of het "Stockholm-syndroom", is een psychologisch fenomeen dat diepe emotionele banden creëert tussen slachtoffers van emotioneel misbruik en hun daders. Deze binding ontstaat als gevolg van de complexe mix van liefde en misbruik in de relatie. Het is belangrijk om te begrijpen dat traumabinding niet alleen voorkomt bij gijzelingssituaties, maar ook in verschillende soorten relaties, dit kan zowel in een liefdes-, ouder-, familie-, werk-, of vriendschapsrelatie voorkomen.

 

 Tekenen van traumabinding
  1. Verstoorde waarneming: Als je een traumaband hebt, kun je het moeilijk vinden om te beseffen dat het misbruikende gedrag in je relatie "niet normaal" is. Wat voor jou "gewoon" lijkt, kan voor anderen schokkend zijn.
  2. Tegenstrijdige gevoelens Je voelt je gevangen in de relatie, maar tegelijkertijd ervaar je een diep verlangen naar je misbruiker wanneer jullie apart zijn. Zelfs als je weet dat een pauze of het beëindigen van de relatie nodig is, kan het gevoel van afscheid nemen ontzettend pijnlijk zijn.

  3. Angst om weg te gaan: Je kunt aanzienlijke angst voelen om je relatie te beëindigen, vaak uit angst voor de reactie van je misbruiker. Je bent bang dat hij jou of zichzelf wat aandoet. Je voelt je misschien verantwoordelijk voor hun welzijn, zelfs als zij die zorg niet op dezelfde manier teruggeven.

  4. Emotioneel en/of fysiek misbruik: Traumabinding ontstaat vaak in een omgeving waar emotioneel en/of fysiek misbruik plaatsvindt. De afwisseling tussen negatieve en positieve gedragingen van je misbruiker, zoals misbruik en love bombing, versterkt de emotionele band met jou.

  5. Twijfel over het misbruik: Je kunt je eigen ervaringen minimaliseren en het misbruik vergelijken met andere vormen van misbruik door te denken: "Is het wel echt misbruik?" of "Misschien heb ik het verdiend wat ze tegen me zeiden/deden." Dit overlevingsmechanisme kan het lastig maken om de traumabinding te doorbreken.

 

Wanneer je in een traumaband zit, merk je misschien dat je de acties van de dader verdedigt, ondanks dat je rationeel weet dat wat ze doen verkeerd is. Het is alsof je het pas ziet als je het doorhebt. Ook zijn er tegenstrijdige gevoelens bij het beëindigen van de relatie, sterke gevoelens van liefde en haat kunnen elkaar afwisselen wanneer je een traumaband doorbreekt. Het kan aanvoelen als het afkicken van een verslavend middel.

 

De weg naar herstel

Het doorbreken van de traumaband vergt moed, geduld en ondersteuning. Een van de belangrijkste hulpmiddelen om een traumaband te doorbreken, is geen contact meer hebben. Hoe pijnlijk de ontwenningsverschijnselen ook kunnen zijn, elk vorm van contact kan de mogelijkheid om te herstellen en te helen van narcistisch misbruik ernstig belemmeren.

 

Wil je leren:
  • hoe je geen contact kunt volhouden?
  • Hoe je deze toxische persoon uit je leven kunt detoxen?
  • Hoe je je emoties kunt reguleren en niet meer getriggert wordt?
  • Hoe je verder kunt gaan met je proces van helen?

 

Dat kun je allemaal leren in het 1:1 therapie programma YOU CHOOSE YOU.. JJ COACHT OP REIS staan klaar om je te begeleiden op je pad naar herstel en helen van narcistisch misbruik. Narcisme is complex, helen hiervan ook tenzij je professionele, gespecialiseerde en ervaringsdeskundige begeleiding krijgt. Het is jouw reis maar je hoeft het niet alleen te doen.

Twijfel je nog of je te maken hebt met narcistisch misbruik? Download de gratis checklist hier.